Pro Ylläs - Ylläs ilman kaivoksia | Kaivosteollisuus on tyrmistynyt
Ylläs, Yllas, Äkäslompolo, Akaslompolo, Hannukainen, Kolari, Finland, Suomi, kaivos, kaivokset, mine, mining, open-pit, avolohous, kaivoslaki, Hannukainen Mining, Hannukaisen kaivos, Hannukainen kaivos, Pro Ylläs, Ylläs ilman kaivoksia, Yllas without mines, jokivarsi, muonio, tornio, muoni-torniojoki, lohi, lappea, lappeanlohi, kalastus, fishing, salmon, flyfishing, fishing river, pallas-ylläs kansallispuisto, kansallispuisto, luonnonsuojelu, luonto, lapin luonto, nature activist, nature, Lapland, Lappish nature, eco-tourism, luontomatkailu
350325
post-template-default,single,single-post,postid-350325,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Kaivosteollisuus on tyrmistynyt

Hallitusohjelman muotoilut huolettavat ja mahdollisesti lisääntyvät verot vievät kilpailukyvyn toteaa Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela.

Finnwatch on todennut kaivosteollisuuden verosuunnittelun aggressiiviseksi. Sodankylässä Kevitsan kaivos on toiminut 10 vuotta ja kunta ei ole saanut euroakaan yhteisöveroa kaivoksesta. Satoja miljoonia tuottava Kittilän Suurkuusikon kaivos ei ole myöskään maksanut yhteisöveroa vuosiin. 2015 kaivoksen liikevoittoprosentti oli 18, mutta tilikauden tulos silti tappiollinen 5,9 M€. Kaivosteollisuus puolustaa toimintaansa työntekijöiden maksamilla tulo- ja kunnallisveroillla, mutta nämä ei korvaa infran kulumista ja kunnallisten palveluiden ylläpitoa. Ne on tarkoitettu yhteisöverosta katettavaksi.

Maininta Suomesta kaivosteollisuuden Kongona ei ole kaukaa haettu. Kaivostoiminta Suomessa ei ole markkinatalouden ehdoilla tapahtuvaa liiketoimintaa vaan kapitalismia alhaisinta muotoa riistokapitalismia. 

Tähän kun lisätään molempien Kevitsan ja Suurkuusikon aiheuttamat ympäristöongelmat ja tulevien sukupolvien hoitovastuu kaivoksen jätteistä niin voi vain kysyä mikä kaivoksissa on niin tärkeää, että Lapin omatkin kansanedustajat vaikenee asiassa. 

Uusi elinkeinoministeri Katri Kulmuni on Lapin oma tyttö ja tuskin kansalaisten asema on hänen valinnoissaan ensimmäisellä sijalla vaan kaivosyhtiöiden etu. Poromies Kevitsan ympärillä ja mökkiläinen Hannukaisessa saa kärvistellä jatkossakin. Toisen laidunmaat on menetetty 20-30 km:n säteellä kaivoksesta ja toisen mökki on on ollut 14 vuotta pakkolunastuksen kaltaisessa tilassa.

No Comments

Leave a Comment