Kaivoslain uudistamisesta: Selvitysmies jättää auki viranomaisten toiminnan hankkeiden eri vaiheissa
Suomalaisen kaivosteollisuuden kaikkia viime vuosien hankkeita on leimannut selvitys- ja ympäristölupavaiheessa tietoinen vastuun välttely viranomaisten taholta. Käynnistysvaihe on ollut aina katastrofi niin paikallisten ihmisten kuin alueen luonnon kannalta niin Talvivaarassa, Suurkuusikossa kuin Kevitsassakin.
Kaivoslain selvitysmies Vihervuori kertoo asettaneen oman pääfokuksensa selvitystyössä ”lainsäädännön toimivuuteen” ja TEM:n alivaltiosihteeri Peltonen toteaa: ”Tärkeintä on toimintaympäristön kokonaistoimivuus”. Peltonen painottaa puheessaan kaivosteollisuudem olevan globaalia liiketoimintaa ja antaa tilaa näin yritysten kilpailukyvylle ja unohtaa veronmaksajien aseman haitankärsijöinä ja maksajana kaivosten loppuhoidossa. Kansalaisen näkökulmasta ja Hannukaisen hanketta seuranneena ympäristövahinkoja estäminen vaatisi itse koko lupaprosessin tarkastelua ja erityisesti viranomaisten toimintaa siinä.
Hallituksen esityksessä jo 2009 kaivoslain uudistamiseksi todetaan ettei ilman yleistä hallintomenettelyjen kehittämisratkaisua estetä haittojen syntymistä erityisesti haitankärsijöille ja alueiden asukkaille. Samoin 2013 ympäristöministeriön Talvivaara selvityksessä todetaan: ”Ympäristönsuojelulakiin esitetään otettavaksi säännös siitä, että puutteellinen ympäristölupahakemus voidaan jättää tutkimatta, jos hakemuksen täydennystä joudutaan useita keroja pyytämään, tai suoraan hylätä, jos hakemus on hyvin puutteellinen”.
Selvityksessään Vihervuori mainitsee lainsäädännön aukkojen vaarat ja niitä maksetaan nyt kaikissa Suomen suurimmissa kaivoshankkeissa. Hannukaisessa näitä vaaran aukkoja vastaan ovat kansalaiset taistelleet omalla kustannuksellaan ja osoittaneet Hannukaisen ympäristöluvan olevan samaa tasoa kuin Talvivaarassa. Katteettomia lupauksia edelleen jo ympäristöluvan toisellakin kuulutuskierroksella.
Nähtäväksi jää miten uusi hallitus uuden ympäristöministerin Krista Mikkosen johdolla joka edustaa muuten vihreitä kuten Niinistö Talvivaaran aikana, saa ympäristöministeriön hallinnon alan aidosti toimimaan luonnon puolesta ja katsomaan hankkeita kestävästi myös paikallisen ihmisen näkökulmasta eikä vain globaalia sijoitustoimintaa tukien.
Kommentti HS-Artikkeliin Selvitys: Kaivoslakien vakuusjärjestelmään on saatava muutoksia ja vakuuksien määrää tulisi nostaa