Pro Ylläs - Ylläs ilman kaivoksia | Kolarin kunnanhallituksen päätös on aiheuttanut huolta ympäri maailman
Ylläs, Yllas, Äkäslompolo, Akaslompolo, Hannukainen, Kolari, Finland, Suomi, kaivos, kaivokset, mine, mining, open-pit, avolohous, kaivoslaki, Hannukainen Mining, Hannukaisen kaivos, Hannukainen kaivos, Pro Ylläs, Ylläs ilman kaivoksia, Yllas without mines, jokivarsi, muonio, tornio, muoni-torniojoki, lohi, lappea, lappeanlohi, kalastus, fishing, salmon, flyfishing, fishing river, pallas-ylläs kansallispuisto, kansallispuisto, luonnonsuojelu, luonto, lapin luonto, nature activist, nature, Lapland, Lappish nature, eco-tourism, luontomatkailu
350461
post-template-default,single,single-post,postid-350461,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Kolarin kunnanhallituksen päätös on aiheuttanut huolta ympäri maailman

Eilinen Kolarin kunnanhallituksen päätös on aiheuttanut huolta ympäri maailman. Minuun on otettu yhteyttä Lapin, tunturialueelta ja Väylän varrelta kuin myös Ruotsista, Englannista ja Sweitsistä.

Eilisestä päätöksestä.

Kolarin kunta siis haluaa viedä eteenpäin ainoaa asiaa johon Kunnalla on mahdollisuus tässä asiassa vaikuttaa eli kaavaan.

Minun ja monen minua fiksumman, lakeihin ja pykäliin perehtyneen henkilön näkemys on, että kaava on monilta osin puutteellinen ja suorastaan lain vastainen. Ja näin ollen se tulee bumerangina takaisin oikeusasteissa.

Miksi kaavaa sitten viedään eteenpäin? Vaikea sanoa, mutta itse ajattelen, että kaivosyhtiöllä alkaa olemaan hätä. Heillä ei ole minkäänlaista lupapohjaista etenemistä tällä hetkellä. Siksi on hoputettu kuntaa. Pohjois- Suomen hallinto-oikeus peruutti kaivospiirin ja yhtiö itse veti AVI:n suosituksesta sekavan, epätarkan ja tarkoitushakuisen ympäristölupahakemuksen pois. Kaivosyhtiön maksama konsultti on tehnyt kaavan ja kaivosyhtiön asiantuntijana konsultti kertoo meille päättäjille melko vastuuttomasti, että kaikki on kunnossa.

Toisenlaistakin tietoa olisi tarjolla. Mm Muonion paliskunta ja Äkäslompolon kyläyhdistys ovat hankkineet ulkopuolisilta asiantuntijoilta lausuntoja, tutkimuksia ja selvityksiä kuntapäättäjien päätöksen teon tueksi. En tiedä onko niitä edes luettu. Noteerattu ei ole. Tässä tulee eteen kuntapäättäjien vastuu. Sitä varmasti ihmetellään tulevaisuudessa oikeusasteissa.

Kaivoksesta on syytä kaikkien, jotka arvostavat luonnonmonimuotoisuutta, ihmisten terveyttä ja turvallisuutta ja luontomatkailua maailman puhtaimman ilman äärellä olla huolissaan.

Paljon pitää kuitenkin tapahtua, että yhtiö saa ympäristö- ja kaivoslupansa. Edellisen ympäristöluvan asiantuntijat, niin viranomaisten puolesta kuin meidän omien toimesta , ammuttiin niin täyteen reikiä, että yhtiö joutui vetämään sen pois. Tukesin kaivospiirin kaatoivat asiantuntijamme hallinto-oikeudessa.

Minulta on kysytty miten asiassa voisi auttaa?

Levittäkää tietoa tästä luonnolle, ihmisille ja luontomatkailulle katastrofaalisesta hankkeesta.

Me olema keränneet yli 200000€ rahaa huolestuneilta yksityisiltä ihmisiltä ja yrityksiltä ympäri Suomen. Näillä rahoilla on tehty tehtäviä, jotka oikeasti kuuluis Suomen valtiolle ja sen viranomaisille ja kaivosyhtiölle. On kuultu kaivosalan professoreita, limnologeja, geologeja, teollisuuden jätevesiasiantuntijoita, Euroopan komission lainopillisia neuvonantaja ja tietenki lakimiehiä. Heidän avulla olema pystyny puolustamaan luontoa Ylläksen tuntureilta Tornion- Muonion joelle asti, poro- ja luontomatkailuelinkeinoja. On puhuttu viranomaisille, kansanedustajille, Europarlamentaarikoille ja vaikka keille. Mistään ei tunnu löytyvän apuja. Kaivosyhtiöillä on niin suuri valta, että tuntuu yhtiöiden pystyvän kävelemään kaikkien yli.

Mutta rohkaisevaa on se, että kaikkien näiden edustajien ja viranomaisten kyvyttömyyden yli pystymme me, tavalliset Suomen kansalaiset toimimaan. Ja niin on jo kymmenet tehneet aktiivisesti toimimalla ja tuhannet jakamalla tietoa.

Äkäslompololaiset eivät ole ajaneet vain omaa yksityistä etua vaan toiminnallaan osoittaneet neljässä eri asiassa hankkeen luvituksen puutteelliseksi. Pieni kylä ja sen ihmiset ovat puolustaneet merkittäviä kansallisia ja kansainvälisiä luontoarvoja kuten Itämeren tärkeimmän Tornion-Muonionjoen meritaimenen kutuvesistöä ja kulttuurillisesti tärkeää perinteistä poroelinkeinoa.

Kuntavaaliehdokas
Lipposen Mikko

No Comments

Leave a Comment