Pro Ylläs - Ylläs ilman kaivoksia | Luonnontuotteet ja lähiruoka
Ylläs, Yllas, Äkäslompolo, Akaslompolo, Hannukainen, Kolari, Finland, Suomi, kaivos, kaivokset, mine, mining, open-pit, avolohous, kaivoslaki, Hannukainen Mining, Hannukaisen kaivos, Hannukainen kaivos, Pro Ylläs, Ylläs ilman kaivoksia, Yllas without mines, jokivarsi, muonio, tornio, muoni-torniojoki, lohi, lappea, lappeanlohi, kalastus, fishing, salmon, flyfishing, fishing river, pallas-ylläs kansallispuisto, kansallispuisto, luonnonsuojelu, luonto, lapin luonto, nature activist, nature, Lapland, Lappish nature, eco-tourism, luontomatkailu
62
page-template-default,page,page-id-62,page-child,parent-pageid-29,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Luonnontuotteet ja lähiruoka

Valttikortti puhdas luonto

Tunturi-Lapissa hengitetään maailman puhtainta ilmaa. Lähettyvillä ei toistaiseksi ole sellaisia päästölähteitä, joiden raskasmetallipäästöillä olisi merkittäviä vaikutuksia ympäristön tilaan tai ihmisen terveyteen. Kasvinsuojeluaineita käytetään vähiten koko Euroopassa.

Tunturi-Lapin ympärillä on 9 miljoonaa hehtaaria luomulaatuista metsää, siis 99,9 prosenttia Lapin metsäpinta-alasta. Talousvesi pumpataan puhtaista pohjavesistä, paikoin jopa suoraan lähteistä. Esimerkiksi Kolarin kunnassa talousveteen ei lisätä mitään, eikä myöskään puhdisteta pois. Kylvemme lähdevedessä. Eräreissuilla juomapullot täytetään virtaavissa tunturipuroissa, toki omalla vastuulla.

Lisäksi on Lapin ainutlaatuinen valo, joka muuttuu radikaalisti vuodenajasta toiseen, keskiyön auringosta kaamokseen. Kasvukausi on lyhyt, nopea ja valoisa. Jatkuvan valohoidon ansiosta kasveihin kehittyy etelän lajitovereita suuremmat pitoisuudet aromeja ja erilaisia vaikuteaineita, muun muassa antioksidantteja, joilla on ihmiselle terveellisiä vaikutuksia. Samoja lajeja ei löydy välttämättä muiden mantereiden pohjoisosien yöttömästä yöstä, sillä sieltä puuttuu lämmittävä golf-virta.

Kolarin kunta on nähnyt luonnontuotealan merkityksen jo parikymmentä vuotta sitten aloittaessaan alan kehittämisen alueella. Sen seurauksena alueelle syntyikin todellisia laadun tekijöitä. Hyvinvointi, terveys ja itsestä huolehtiminen on kasvava suuntaus, joka näkyy pienimmänkin lähikaupan tuotevalikoimissa. Lisäksi huoli ilmastosta ja ympäristöstä pakottaa jokaisen pohtimaan kulutustottumuksiaan henkilökohtaisella tasolla. Jokaisella valinnalla on merkitystä isossa mittakaavassa.

Tunturi-Lapin luonnontuote- ja lähiruoka-alan kehittämisen taustalla on lähtökohtaisesti ja läpileikkaavasti kestävä kehitys eri näkökulmineen. Ekologinen kestävyys tarkoittaa luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemin toimivuuden säilyttämistä ja elvyttämistä. Tunturi-Lapin vahva matkailuelinkeino luo jo yksistään paineita tuottaa lähiruokaa ja luonnontuotteita paikalliseen kysyntään, sekä kehittää uusia tuotteita vastaamaan lisääntyviin terveystrendeihin. Innovatiivista, kasvuhaluista yrittäjyyttä tarvitaan. Uusia osaajia valmistuukin alueelle muun muassa Muonion luonnontuotekoulutuksesta.

Lappilaisille luonnontuotteille ja lähiruoalle tuntuu olevan kasvavaa kysyntää niin paikallisilla, kansallisilla kuin kansainvälisilläkin markkinoilla. Raaka-aineiden puhtaus, tuoreus, turvallisuus, terveellisyys, ravintoainepitoisuus, lisäaineettomuus, käyttötarkoituksen selkeys ja orgaanisuus koetaan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi luonnontuotteissa.

Visio

Tunturi-Lappi on kansainvälinen, orgaaninen, elävä, alati kehittyvä arktisten luonnontuotteiden ja lähiruoan osaamiskeskus.

Tunturi-Lappi toimii arktisten luonnontuotteiden ja lähiruoan kansainvälisenä, orgaanisena osaamiskeskuksena ja alan kehittäjänä. Tiivis yhteistyö ja elävä toimintaympäristö synnyttävät alueelle uutta ja kasvavaa yrittäjyyttä sekä työpaikkoja niin ympärivuotisesti kuin kesäsesongille. Alan edelläkävijänä alue houkuttelee osaajia verkostoon myös muualta. Tunnemme luontomme, sen potentiaalin ja kestävän hyödyntämisen parhaiten.

Lisätiedot ja materiaalit:

Fakta
99,9 %

Lapin metsistä on luomulaatuista metsää

300'000'000 €

Luonnontuotealan liikevaihto Suomessa (2016)

Mettän Vilja

Lisää tietoa Tunturi-Lapin luonnontuoteverkoston tapahtumista, koulutuksista ja alan kehityksestä löydät Mettän viljan Facebook sivuilta.