Pro Ylläs - Ylläs ilman kaivoksia | Sosiaalinen hyväksyntä
Ylläs, Yllas, Äkäslompolo, Akaslompolo, Hannukainen, Kolari, Finland, Suomi, kaivos, kaivokset, mine, mining, open-pit, avolohous, kaivoslaki, Hannukainen Mining, Hannukaisen kaivos, Hannukainen kaivos, Pro Ylläs, Ylläs ilman kaivoksia, Yllas without mines, jokivarsi, muonio, tornio, muoni-torniojoki, lohi, lappea, lappeanlohi, kalastus, fishing, salmon, flyfishing, fishing river, pallas-ylläs kansallispuisto, kansallispuisto, luonnonsuojelu, luonto, lapin luonto, nature activist, nature, Lapland, Lappish nature, eco-tourism, luontomatkailu
237
page-template-default,page,page-id-237,page-child,parent-pageid-222,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Sosiaalinen hyväksyntä

Hanke jakaa kolarilaisia

Kolarin vuoden 2012 ja 2016 maankäyttökyselyiden tuloksista näkee selvästi, että Kolari on alueellisesti jakautunut. Tunturialueen kylissä hanketta vastustetaan, kun muualla, erityisesti kirkonkylän ja järvikylien alueella hanketta kannatetaan. Käsitykset hankkeen positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista eivät kohtaa näiden ryhmien välillä. Jakolinjat ovat syvät ja on perusteltua väittää, että jakautuneisuudella on kielteisiä hyvinvointivaikutuksia.

Kolarissa on jakolinja myös kunnan johdon / osan päättäjistä sekä merkittävimmän elinkeinon eli matkailun välillä. Suurin osa matkailuyrityksistä arvioi hankkeen olevan hyvin kielteinen matkailun tulevaisuuden kannalta. Ylläksen alueen matkailuyritykset ovat käyttäneet yli 200 000 euro estääkseen sen mitä oma kunta ajaa. Tällainen asetelma kunnan ja tärkeimmän elinkeinon välillä on poikkeuksellinen. Matkailijat, vapaa-ajan asukkaat ja Muonion paliskunta suhtautuvat myös kielteisesti hankkeeseen.

Epävarmuus on hyvinvointia heikentävä tekijä. Hanketta on suunniteltu jo 14 vuotta. Kaivoksen toiminta-aika olisi 20 vuotta. Pitkittynyt epävarmuus tulevaisuudesta yhdessä hankkeen yhteisöjä ja yksilöitä jakavan vaikutuksen kanssa tuottaa kielteisiä sosiaalisia ja psykologisia vaikutuksia. Matkailuyrittäjät ja vapaa-ajan kiinteistöjen omistajat korostavat, että epävarmassa tilanteessa hankkeella on kielteinen vaikutus matkailun investointeihin ja kiinteistöjen arvoon.

Negatiiviset tunteet kasvaa

Kirjallisuutta aiheesta

Fakta
27'662

henkilöä ovat allekirjoittaneet (tilanne 13.2.2017) kaivoksen vastaisen adressin