Pro Ylläs - Ylläs ilman kaivoksia | Matkailu
Ylläs, Yllas, Äkäslompolo, Akaslompolo, Hannukainen, Kolari, Finland, Suomi, kaivos, kaivokset, mine, mining, open-pit, avolohous, kaivoslaki, Hannukainen Mining, Hannukaisen kaivos, Hannukainen kaivos, Pro Ylläs, Ylläs ilman kaivoksia, Yllas without mines, jokivarsi, muonio, tornio, muoni-torniojoki, lohi, lappea, lappeanlohi, kalastus, fishing, salmon, flyfishing, fishing river, pallas-ylläs kansallispuisto, kansallispuisto, luonnonsuojelu, luonto, lapin luonto, nature activist, nature, Lapland, Lappish nature, eco-tourism, luontomatkailu
233
page-template-default,page,page-id-233,page-child,parent-pageid-222,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Matkailu

Kaivoshanke on riski matkailulle

Matkailu kasvaa tasaisesti 4–5 prosentin vauhtia suhdanteista riippumatta. Matkailukohteiden elinkaari on erittäin pitkä. Vakiintuneet kohteet tarjoavat hyvinvointia sukupolvien yli. Ylläs alueena on Lapissa poikkeuksellinen: useita isoja tuntureita, kansallispuiston upea vaihteleva luonto, alueen moninaiset vesistöt ja varsin vahva infrastruktuuri. Talvikauden matkailu on venynyt kymmenestä viikosta puolen vuoden sesongiksi, kesän ja muun sulan maan ajat kehittyvät jatkuvasti. Sato kasvaa vahvasti ja kestävästi vuosi vuodelta eikä viljelysten ehtymistä ole näköpiirissä. Mahdollinen valtava avolouhos massiivisine sivukiviläjineen aivan ainutlaatuisen matkailukeskuksemme kupeessa muuttaisi tilanteen täydellisesti.

Enemmän loma-asuntoja kuin omakotitaloja

Monet kotimaanmatkailijat ja myös ulkomaalaiset ovat rakastuneet alueeseen ja päättäneet rakentaa lomakotinsa Ylläkselle. Nykyään Kolarin kunnassa on enemmän loma-asuntoja kuin vakituisia asuntoja. Myös mökkien omistajat ovat huolissaan tulevaisuudesta. He vastustavat vahvasti kaivosta.

Paluuhalukkuus vähenee jos kaivos avataan

Matkailijoille ja matkailuyrityksille tehdyt kyselyt mittaavat asiakkaiden ja palveluntarjoajien arvioita siitä, mikä kaivoksen vaikutus olisi elinkeinon kannalta. Merkittävä osa matkailijoista arvioi paluuhalukkuutensa matkakohteeseen vähenevän, jos kaivos avataan. Epävarmuus vaikuttaa myös negatiivisesti matkailun investointeihin sekä alan yrittäjien ja työntekijöiden voimavaroihin.

Fakta
332'861

Rekisteröityjä yöpymisiä Kolarissa 2018

83'000'000 €

Liikevaihto Ylläksellä (2017 - ennakkoarvio)