Pro Ylläs - Ylläs ilman kaivoksia | Taivaspaikka vai uusi Talvivaara
Ylläs, Yllas, Äkäslompolo, Akaslompolo, Hannukainen, Kolari, Finland, Suomi, kaivos, kaivokset, mine, mining, open-pit, avolohous, kaivoslaki, Hannukainen Mining, Hannukaisen kaivos, Hannukainen kaivos, Pro Ylläs, Ylläs ilman kaivoksia, Yllas without mines, jokivarsi, muonio, tornio, muoni-torniojoki, lohi, lappea, lappeanlohi, kalastus, fishing, salmon, flyfishing, fishing river, pallas-ylläs kansallispuisto, kansallispuisto, luonnonsuojelu, luonto, lapin luonto, nature activist, nature, Lapland, Lappish nature, eco-tourism, luontomatkailu
350434
post-template-default,single,single-post,postid-350434,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Taivaspaikka vai uusi Talvivaara

https://www.hannukainenmining.fi/hannukaisen-kaivos-vahvistaa-suomen-talouspoliittisia-tavoitteita-bruttoka-knsantuoteasvaa-yli-4-miljardia-euroa-ja-kaivos-synnyttaa-1-175-uutta-tyopaikkaa

Lapsena tiesi, kun talo täyttyi väestä ja pirtissä kajahti virallisen kuuloiset puheet, että nyt ovat vaalit tulossa. Ilta jatkui usein pyhän sanan merkeissä ja siinä sitten sai kuulla luvatun niin taivaspaikan kuin paremman tien kylään.

Vähän samaa hurmoksellisuutta on nyt Kolarissa vaalien alla. Hannukainen Mining Oy:n tuoreinta aluetalousselvitystä lukiessa ei voi välttyä ajatukselta, että tämä on sitä samaa myyntimiehen tarinaa ensimmäisistä vuorovaikutusilloista lähtien. Totesihan silloin kaivosyhtiön konsultti, että paikka on ihanteellinen kaivokselle, kun ympärillä on niin paljon virtaavaa vettä, ei pääse jätteet kumuloitumaan ja nauru päälle.

Kaivosyhtiö on mainostanut milloin mitäkin asiaa ja pyytänyt odottamaan tuloksia. Koerikastusraportti piti kertoa kannattavuuden. Vesienkäsittelyn ammattilaisen Maija Vidqvistin piti viedä hanke uudelle jalalle. Selitysten ja lupausten sarja on loputon ja aluetalousselvitys vain jatkaa samaa rataa. Viimeisin vesi-ilta kuulosti lapsuuden vaali-iltamien ja seurojen yhdistelmältä. Vidqvistin lupaus kaivosten vedenkäsittelyn viemisestä taivasalta katon alle, oli jo niin raamatullista, ettei moista kuullut edes lapsuuden rauhansanalaisten seuroissa. Taitaa olla myös paksuinta mitä Kolarin historiassa on nähty ja kuultu Hannukainen Mining takkien lisäksi Kolarin kunnanhallituksen kokouksissa. Kaikki keinot ovat kaivosyhtiölle sallittuja.

Fakta kuitenkin on, että hallinto-oikeudessa kaatuivat niin kaivospiirilupa kuin koerikastusraportin salaaminenkin. Ympäristölupa kuulutettiin kahteen kertaan ja kolmannella kerralla kaivosyhtiö veti sen itse pois koska keskeisiä vaikutuksia ei edelleenkään tunnisteta. Samoin yhteisvaikutukset KaunisIronin kanssa Tornion-Muonionjoen vesistöön ovat yhä auki. Myöskään Ruotsin viranomaiset Myöskään Ruotsin viranomaiset eivät usko KaunisIronin päästölaskelmiin ja pitävät niitä virheellisinä ja puutteellisina. Kaivosyhtiö KaunisIron väittää kuitenkin toista.

Ympärillä leijuu yhä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia ja selittelyt kaivoksen vaikutuksista arvonlisäverotuoton kasvuun vain lisäävät niitä. Yksi yritys lisää viedä keskustelu pois tärkeimmästä, merkittävästä ympäristöriskistä.

Kaivosyhtiö ei edelleenkään ole tuottanut selkeää vastausta muun muassa pohjaveden alenemaan tai Äkäsjoen valahtamisriskistä louhokseen, josta jo 2014 SRK Consulting on huomauttanut.

Liiketoiminnan pitää perustua kannattavuuteen ja hankkeen vetäjän täytyy itse kyetä vastaamaan kaikista kuluista ja vastuista myös hankkeen sulkemisaikana. Niin kauan kuin kaivoksen vaikutuksia ei tiedetä, mikään aluetalousselvitys ei korjaa sitä perustavaa laatua olevaa virhettä, että hanke on uhka niin alueen ihmisille, elinkeinoille kuin ympäristölle.

 

No Comments

Leave a Comment