Pro Ylläs - Ylläs ilman kaivoksia | Vesipaneeli 18.3.2019
Ylläs, Yllas, Äkäslompolo, Akaslompolo, Hannukainen, Kolari, Finland, Suomi, kaivos, kaivokset, mine, mining, open-pit, avolohous, kaivoslaki, Hannukainen Mining, Hannukaisen kaivos, Hannukainen kaivos, Pro Ylläs, Ylläs ilman kaivoksia, Yllas without mines, jokivarsi, muonio, tornio, muoni-torniojoki, lohi, lappea, lappeanlohi, kalastus, fishing, salmon, flyfishing, fishing river, pallas-ylläs kansallispuisto, kansallispuisto, luonnonsuojelu, luonto, lapin luonto, nature activist, nature, Lapland, Lappish nature, eco-tourism, luontomatkailu
349846
post-template-default,single,single-post,postid-349846,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Vesipaneeli 18.3.2019

Filosofiaa ja runollisia ajatuksia lähiraudasta

Hannukaisen kaivoksen vesi-iltaa on nyt sulateltu, ja jälleen kerran käteen jäi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Hankkeessa on kuultu nyt kaksi kertaa ympäristöluvasta, kaavasta jätetty mielipiteet ja muistutukset, kaivospiirilupa myönnetty ja silti ollaan yhä lähtökuopissa.

Tilaisuudessa kävi ilmi, ettei kaivosyhtiöllä ole kokemusta suunnitelluista prosesseista. Aikomus onkin kokeilla niiden toimivuutta käytännössä.

Hankkeen erityispiirteitä muun muassa pohjavesien osalta ei ole lainkaan huomioitu suunnittelussa, ja kaivosyhtiöiden edustajien olikin turvauduttava filosofiseen pohdintaan maailman oikeudenmukaisuudesta, kun yleisön kysymyksiin ja Leif Ramm-Schmidtin havaintoihin ei ollut vastauksia.

Eilinen tilaisuus viimeistään paljasti sen, ettei miljardiluokan hanketta suunnittelevalla yhtiöllä ole hallussaan riittävää osaamista hankkeen toteuttamiseksi. Viimeistään nyt valvovan lupaviranomaisen, Pohjois-Suomen AVIn, olisi vihellettävä peli poikki ja määriteltävä, kuinka asiassa edetään.

Filosofiset, jopa runolliset ajatukset lähiraudasta ja kotimaisesta vastuullisesta raudantuotannosta, eivät lämmitä kansalaisia. Heidän perustuslaillisia osallistumisoikeuksia on koeteltu ennennäkemättömän sekavilla kuulemiskierroksilla kaikissa kolmessa ydinprosessissa: kaavoituksessa, kaivospiiriluvassa ja ympäristöluvassa.

Näyttää siltä, että Hannukaisen kaivoshankkeen kuulemis- ja osallistumisprosessista on tulossa tarina, joka hakee vertaistaan suomalaisessa teollisuushistoriassa. Kansalainen ei voi kuin ihmetellä, mikä kaivosteollisuudessa vetää poliitikoita puoleensa, vaikka Talvivaaran opit ovat tuoreessa muistissa. Rimminvuoman kohtalosta Suurkuusikon alla tullaan vielä lukemaan lehdistä. Eikä se Kevitsakaan nikkelivuodoillaan kaukana lehtien palstoilta ole.

Kolarin kunta ja Hannukainen Mining Oy järjestivät 18.3.2019 kaikille avoimen vesipaneellin, jossa keskusteltiin Hannukaiseen suunniteltusta kaivoshankkeesta. Paneelissa olivat mukana Hannukainen Mining Oy:n hankejohtaja Jaana Koivumaa, hankkeen vesienkäsittelystä vastaavan Teollisuuden Vesi Oy:n toimitusjohtaja Maija Vidqvist, vapaa-ajanasukasyhdistys Ylläksen Ystävät ry:n edustaja ja kemisti Leif Ramm-Schmidt sekä professori Saija Luukkanen Oulun yliopiston kaivannaisalan yksiköstä.

Katso tallenne tilaisuudesta »

No Comments

Leave a Comment