Pro Ylläs - Ylläs ilman kaivoksia | Riskit ja vaikutukset
Ylläs, Yllas, Äkäslompolo, Akaslompolo, Hannukainen, Kolari, Finland, Suomi, kaivos, kaivokset, mine, mining, open-pit, avolohous, kaivoslaki, Hannukainen Mining, Hannukaisen kaivos, Hannukainen kaivos, Pro Ylläs, Ylläs ilman kaivoksia, Yllas without mines, jokivarsi, muonio, tornio, muoni-torniojoki, lohi, lappea, lappeanlohi, kalastus, fishing, salmon, flyfishing, fishing river, pallas-ylläs kansallispuisto, kansallispuisto, luonnonsuojelu, luonto, lapin luonto, nature activist, nature, Lapland, Lappish nature, eco-tourism, luontomatkailu
222
page-template-default,page,page-id-222,page-parent,page-child,parent-pageid-220,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Riskit ja vaikutukset

Kestävä hyvinvointi Lapissa?

Kaivosyritys kertoo omilla nettisivuillaan:
”Hannukainen Mining haluaa luoda kestävää hyvinvointia Lappiin. Kaivostoimintaa suunniteltaessa yritys huomioi paikalliset tarpeet ja arvot, kuten työllistymisen, matkailun ja muiden elinkeinojen toimintamahdollisuudet sekä ympäristön. Yhtiölle on tärkeää toimia paikallisesti käyttäen ensisijaisesti kolarilaisia palveluita ja työvoimaa.”

Kolarissa kaivosta on jatkuvasti perusteltu matkailun halpatyöpaikoilla ja kaivosten paremmilla ansioilla. Hannukainen Mining vähittelee kaivoksen vaikutuksia matkailuun, muihin elinkeinoihin ja ympäristöön. Lista riskeistä ja vaikutuksista Ylläksen alueeseen ja Tornion-Muonionjoen vesistöön, Perämerelle saakka, on kuitenkin pitkä. Kaivosyhtiöllä ei ole tarpeeksi osaamista riskien arvioimiseen. Asiantuntioita, asukkaita, matkailijoita ja yrittäjiä ei haluta kuunnella.

Kaivosasiat ovat perus- ja ihmisoikeuskysymyksiä siinä missä ruotsinkielisen oikeus äidinkieleensä, vanhuksen oikeus hyvään hoitoon tai kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu. Kaivoshankkeen osuessa omalle kohdalle menneisyydessä tehdyn työn arvo on nolla ja lasten tulevaisuuden perinnön kohtalo kyseenalainen – niin perustavan laatuisista yksilön elämän ydinkysymyksistä on kysymys.

Taistelua puhtaan luonnon ja alueen kestävän kehityksen puolesta on käyty jo 14 vuotta. Alueen asukkaat, mökkiläiset, matkailijat, yrittäjät ja yhdistykset, Ylläksen ystävät ja lukuisat muut ovat käyttäneet jo 200 000 euroa tutkimuksiin ja lakimiehiin. Lisäksi he ovat käyttäneet satoja palkattomia työtunteja tuodaakseen esille hankkeen puutteet, riskit ja vaikutukset.

Taistelulle ei vielä näy loppua.

Riskeistä ja vaikutuksista

Vesistö

Vesistö

Vesistö

Kaivoksen jätevedet pilaavat Muonio-Tornionjokea ja sen mukaan villin lohen kantaa perämerelle saakka.
Poronhoito

Poronhoito

Poronhoito

Hannukaisen kaivos, sen hihnakuljetin ja rautatie jakaavat Muonion paliskunnan pituussuunnassa kahtia.
Elinkeino

Elinkeino

Elinkeino

Kaivoksen toivotaan tuovan teollisia työpaikkoja sekä vanhat hyvät ajat takaisin.
Luonto

Luonto

Luonto

Kaivotoimintaan liittyy huomattava ympäristökatastofin riski, myös sulkemissuunnitelmassa piilee aikapommi.
Matkailu

Matkailu

Matkailu

Turistit tulee alueelle puhtaan luonnon takia. Jos vesi ja luonto pilaantuvat he jääväät tulematta.
Sosiaalinen hyväksyntä

Sosiaalinen hyväksyntä

Sosiaalinen hyväksyntä

Kuntalaiset ovat polarisoituja kaivoksen suhteen ja pitkistetty epävarmuus vaikuttaa negatiivisesti.